Moin

Of eigenlijk: "Bonjour". Want ik ben weer eens in Parijs. Gebeurt steeds vaker de laatste tijd, want ik doe veel met Sodius samen.

Dus ging ik zondag eerst met Air France KLM vanaf Ouderkerk aan de Amstel Airport naar Nantes alwaar Sodius woont. 

Eerste keer naar Nantes, daar was ik nog nooit geweest. Ik dacht dat het een leuk klein plaatsje in Frankrijk was maar er blijken bijna 700.000 mensen te wonen... groter dan welke NL stad dan ook. Maar erg mooi, vanuit de lucht zag het er al heel mooi uit.

In Nantes regent en waait het blijkbaar altijd, het ligt aan de Golf van Biscaye en dat bleek redelijk te kloppen. Ik vond de landing heel leuk maar ik had de indruk dat ik de enige was in het vliegtuig die er zo over dacht. Het viel best mee want het ging in een keer goed....

Ik ben gelijk met een Uber naar het hotel gegaan en daar trof ik Jeff Cohen, een oude klant, vriend, collega en nog meer. Hij is net begonnen bij Sodius dus ik zal meer met hem te maken krijgen.

Samen hebben we rondgekeken in Nantes, zeer leuke stad met veel oude gebouwen. Toen we het zat waren zijn we een restaurant ingedoken met Crêpes. Dat is zeer lekker. Heb ik vorige keer met Robbert al gegeten.

De volgende dag zouden we gezamenlijk naar een (hopelijk) klant van ons gaan. Ik had ze al een versie van ons RXF gebouwd en die hadden ze geïnstalleerd maar nog niet uitgeprobeerd.

Dat heb ik dan maar samen met ze gedaan (liep in een keer!!) en ze ook nog een korte cursus Rhapsody gegeven. Ze gebruikten het pas 10 jaar dus een beetje extra info kon geen kwaad.... Ook heb ik vragen beantwoord over onze Rhapsody Versie en ze waren zeer happy naderhand. Saïd kan verkopen...

Na een lekkere lunch (heee! we zijn in Frankrijk!) gingen we op pad met de TGV naar Parijs Montparnasse. Dat viel tegen, door de wind was alles vertraagd. De vorige TGV kwam nog later dan de onze... de onze zou op tijd komen. Tenminste, dat stond op het elektronische bord. Een perron nummer stond er nog niet, dat wisten ze niet. Dat wisten ze blijkbaar nooit zei Saïd... Tsja... het is geen Duitsland.

Pas op de vertrektijd van onze trein kwamen ze er achter dat de onze 40 minuten vertraging had... Zoals ik altijd zeg.... Frankrijk is een mooi land, het is alleen jammer dat ze daar de Fransen laten wonen. Het land verdient beter.

Uiteindelijk hadden we dus 1:15 vertraging maar de trein was leeg. We hadden gereserveerd maar dat bleek niet nodig. Er was een restauratiewagen maar er liep niemand rond met koffie zoals in Nederland of Duitsland. Wel kregen we, omdat we vertraging hadden, een soort lunchbox met water, salade en koekjes. Heel lekker.

Toen waren we dus in Parijs, het Hotel was vlakbij Station Montparnasse. Ik dacht het zo te vinden maar Saïd heeft ons toch maar gebracht. Maar goed ook want borden zijn er niet en de route was nogal avontuurlijk....

Na ng een biertje met Robert Ballargeon was het tijd voor bed. (We gingen ter Bedde zoals Maas altijd zegt) 

Op dinsdag hadden we een nieuwe afspraak, nu in Parijs natuurlijk, bij weer een hopelijk toekomstige klant, ik was daar al eerder, de vorige keer op 13 november 2015... google maar...

Saïd had ons uitvoerig uitgelegd hoe we met de trein, bus en Metro moesten, waar we moesten overstappen en welke kaartjes we moesten kopen. Robert en ik hebben dat beleefd aangehoord en een Uber besteld.... Voor €30,- ga ik niet lopen kloten met het Parijse openbaar vervoer. Dat werkt echt raadselachtig voor arme Europeanen. De Uber kwam na 7 minuten met een hele leuke Spaanse dame achter het stuur...

We waren dus ook veel eerder bij de klant dan Saïd. Hij is verkoper en kan dus niet met de techniek omgaan zoals wij. Voor ons zijn Waze/Uber en veel andere moderne hulpmiddelen onontbeerlijk, hij blijft stug volhouden met Files en Uberhaten.

Ook hier liep het prima, en na weer een voedzame lunch (Jaja...) ginge we naar het Sodius kantoor wat op 100 meter van ons hotel was. Daar hadden we nog een conf call met onze USA vrienden en daarna ging het naar het hotel. Tenminste, ik want ik had a) een knallende hoofdpijn (Waarschijnlijk de gezonde stadslucht) en b) Robert en Saïd hadden nog een andere bespreking.

Na een uurtje liggen en wat chemische hulp van Bayer was de hoofdpijn weg en konden we eten in een klein restaurant tegenover het hotel, "Petit Bretagne". Gelijk aan Maas geschreven die vermoedelijk met tranen in zijn ogen zat...de oude Bretagne fan...

Het eten was echt heerlijk. De beste Tiramisu die ik ooit heb gegeten. OK.... waarschijnlijk 20.000 Kcal/cm²... Toen nog even voorbereiden voor morgen en het bed in... lange dag morgen...

Nu moesten we wel vroeg op, snel douchen en ontbijten. We moesten nu weer aan de andere kant van Parijs zijn maar nu in de andere richting. Parijs is groot. @#$%^&*( groot... Dus maar weer met een Uber. Een gloednieuwe Mercedes C met een jong broekje achter het stuur die het echter goed kon. Heel rustig maar zeer gedecideerd sneed hij door de chaos die in Parijs "Traffic" heet...

Ruim op tijd kwamen we aan bij het bedrijf waar we moesten zijn. Dit keer een "Defence" Company, dat was wel lachen want Saïd had er niet aan gedacht ze te vertellen dat hij met twee buitenlanders zou komen. In mijn geval was dat niet zo erg maar Robert is, ondanks zijn franse achternaam, een 100% Amerikaan. En dat mocht niet... Na een uurtje telefoneren kregen we een ruimte toegewezen buiten het terrein en konden we gaan presenteren.

Dat ging boven verwachting zeer goed, klant was overtuigd! We waren vrij vlot klaar dus ik ging kijken of ik een iets vroegere trein naar huis kon nemen. Helaas mag je wel overboeken maar niet op de dag zelf.... zucht.... volgende keer maar geen flexibel ticket nemen, zoooo flexibel is dat echt niet. Een bijkomend probleem was dat ik er niet op gelet had hoeveel tijd ik in Rotjeknor had om over te stappen... dat bleek maar 3 minuten te zijn, niet echt lang. 

Dus heb ik te tijd maar genomen om dit stuk te schrijven en alvast een presentatie in elkaar te draaien voor volgende week.

Gare du Nord, waar de Thalys vertrekt, is 5 stations van Montparnasse verwijderd, eigenlijk wilde ik Saïd een plezier doen en de metro nemen. Toen ik de App startte bleek dat allemaal niet zo makkelijk en heb ik toch maar een Uber genomen... 

Ik was veel te vroeg maar naast het station is de Thalys lounge, daar kun je rustig zitten, internetten en een gratis bak koffie score. Je kunt er ook de krant lezen maar dat vind ik nog iets te ver gaan in het Frans.

De Thalys reed voorbeeldig op tijd, in de eerste klasse krijg je een lekker maaltijd en wat te drinken en in Rotjeknor haalde ik keurig de aansluiting. Alleen een kaartje werd moeilijk, op het perron was geen incheckpaal maar zelfs de NS is aangekomen in 2017 en laat het online kopen van een kaartje toe. 

Om kwart over 12 was ik op station Nijverdal, Jannie en de boys (alle 4!) haalden me keurig op. Vermoeiend maar leuk!

 

 

Uber

 

Zo. Was al weer een tijdje geleden. Het werkt slokt zo veel tijd op dat ik niet echt aan schrijven toe kom. Maar nu lukt het even, ik heb even pauze en ik moet wachten tot de grote pauze van de conference begint.

Ik ben vanaf zondag onderweg. Eerst van huis naar de luchthaven Düsseldorf, dan met het vliegtuig naar Zürich voor de Systems Engineering Conference van INCOSE. 

Ik wilde praten met een heleboel mensen die bijna allemaal daar waren. En alde berg niet naar Mohammed komt, dan moet Mohammed naar de berg. (Laat mijn DutchTurks vriendjes het niet horen, dan is de boot weer aan)

Ik ben maar weer overgestapt op vliegen met Swiss, ze zijn, zeker voor Zwitsers, redelijk betaalbaar en het vliegen is zeer aangenaam. Je krijgt nog eten en drinken aan boord en er zijn geen staanplaatsen.

Maar dan komt Zwitserland. het lijkt wel of ieder bezoek duurder wordt. Ik had via booking.com een betaalbaar hotel gevonden (dacht ik) maar dat bleek een bed in een slaapzaal te zijn. Daar pas ik voor, op vakantie OK, maar niet als ik aan het werk ben.

Dus een ander gezocht wat niet te ver weg lag en nog betaalbaar was zonder dat ik gelijk met de bank moest praten. Dat kost dan €250,- voor 2 nachten. En als je denkt dat je dan wel iets heel goeds krijgt: niet dus. Op de foto leek het nog wel wat maar het was niks. Zeer klein, lawaaierig en het ontbijt bestond uit koolhydraten met koolhydraten. Bah.

De conference was echter zeer goed en het eten en drinken gratis (Ik had een vrijkaartje gekregen) Samen met Daniel heb ik besloten een facebookpagina te openen: "Staying in Switzerland without spending any money". We willen een overzicht van alles wat gratis is.

De WiFi bij StarBucks is gratis, voor 1 uur, daarna nog steeds alleen langzaam. Je moet echter wel een kop koffie kopen. Onder de Sfr. 5,- heb je daar niets. Ik was €12,50 kwijt voor een watertje en een bak koffie...

Ik heb de StartBucks bediende gevraagd wat hij verdiende. Nadat ik hem verteld had wat ik zelf netto krijg per maand bleek dat hij daar nauwelijks onder zit.... 

Na een bezoekje aan een zwitserse klant was het tijd om verder te vliegen, nu naar Parijs. Dat is in ieder geval goedkoper... En best leuk. Weer met Swiss en de vliucht duurt ongeveer net zo lang als de vlucht van DUS naar ZRH. We kregen nu een ijsje als eten. Erg lekker want het was wel heel erg warm geworden...

In Parijs aangekomen kwamen na het koffer ophalen gelijk de eerste taxiverkopers al aangerend. Of ik een taxi wilde. Nou nee, ik ben een Uber fan.

Ik krijg daar veel kritiek op. Veel mensen vinden het zielig voor de "ouderwetse" taxi chauffeurs dat Uber ze werkeloos maakt. Ik niet. Als we zo blijven denken hadden we de stoomtrein ook in ere moeten houden om die arme kolenstokers niet werkeloos te maken.

De gemiddelde taxichauffeur in 020 is ongemanierd, belazert je waar je bij staat en rijdt levensgevaarlijk. Ja er zijn goede bij maar er zijn er echt genoeg waar je niet graag mee meerijdt.

Bij Uber geef je na de rit gelijk een beoordeling van de chauffeur, na een paar slechte beoordelingen kan de chauffeur zijn biezen pakken. Het is echt retemakkelijk. Je gaat langs de weg staan, start de app, drukt op "pick-up" en geeft eventueel het einddoel aan. Kind kan de was doen. Dan verschijnt een plaatje met de chauffeur, zijn beoordeling, zijn auto en zijn kenteken en hoe lang het duurt voor hij/zij er is. Je stapt in, rijdt naar je bestemming en stapt uit. Betaling is al geregeld, de rekening komt binnen 30 seconden na het uitstappen in de mail.

De mijne had een mooie passat, voorstoel zo dat ik plenty ruimte had, ik had gratis koud water, snoepjes en TV. Van de luchthaven naar Parijs voor net iets meer dan € 40,- zo hoort dat. 

Niets houdt de klassieke taxibedrijven tegen om op dezelfde manier te werken. Alleen de angst om beoordeeld te worden vrees ik.

En nu zijn we in Parijs op de IBM IoT Conference. Ik ga zelf ook spreken over Rhapsody en AUTOSAR. Maar eerst spreken er diverse anderen. Die doen dat, in tegenstelling tot de vorige conference in Zürich, niet in het Engels.  Alleen de eerste spreker had slides in het engels, alle anderen hadden french only. De eerste sprak ook keurig langzaam, die kon ik goed volgen. Bij alle anderen was ik binnen een minuut de draad kwijt....

Frankrijk... Mooi land. Jammer dat daar de Fransen wonen....

 

 

Brexit

Zo. Eindelijk vakantie. Werk is geweldig maar een beetje vakantie op zijn tijd kan toch geen kwaad. En je houdt ineens tijd over voor andere dingen, zoals bloggen enzo.

Er is veel gebeurd sinds de laatste BLOG entry. Vele aanslagen en weer vele protesten tegen van alles en nog wat. En Brexit....

Ja Brexit. Wat vind ik er van. Veel. Heel veel.

Aan de ene kant een kans om het met de onderbuik denkende deel van Nederland misschien zo ver te krijgen een keer met de hersens te denken en veel ellende hier te voorkomen.

Aan de andere kant een ongelofelijke kapitaalvernietiging en de oorzaak van veel ellende. 

Je kunt niet altijd ellende voorkomen, mensen leren vaak pas als ze met hun neus op de feiten worden gedrukt. Je leert lopen door een paar keer goed te vallen. Het hele leven werkt zo, maar die manier van leren veroorzaakt ook slachtoffers.

Soms leren mensen door naar anderen te luisteren. De meeste Engelsen zijn pas na de verkiezingsuitslag gaan nadenken. Alhoewel de google resultaten van de zoekactie naar "De gevolgen van de Brexit" een beetje gehyped zijn, zo veel mensen waren dat niet, de hashtag #WhatHaveWeDone zegt genoeg. 

Ook hier zijn vele mensen die zo snel mogelijk een Nexit willen. Dezelfde mensen willen de gulden terug, de grenzen dicht voor alle buitenlanders (Wat zijn eigenlijk buitenlanders??)

Ja, de gulden terug, het beste symbool voor het misplaatste nostalgie gevoel. "Vroeger was alles beter". Mooi niet, het is gewoon zoals de menselijke geest werkt, we vergeten de shit en onthouden de mooie dingen.

Als we uit Europa gaan en de gulden weer invoeren kunnen we in ieder geval de oorspronkelijke koers van 2,20371 vergeten. We gaan zeker het dubbele zo niet meer betalen voor een Euro. Dus het nostalgisch gevoel van f. 2,- voor een biertje wordt eerder f. 15,- 

De commentaren die vonden dat we de gulden te goedkoop verkocht hebben (Wat helemaal niet erg was want de meeste Nederlanders hebben schulden en waren dus met de Euro beter af) zullen nu weer vinden dat we de Euro te duur hebben verkocht.

Want... Het maakt niet uit wat je doet, "Het Volk" krijg je toch niet tevreden. Ook niet met de gulden, ook niet met een afgesloten Nederland, zelfs niet als we weer terug gaan naar Stadgewesten met eigen tijdzone en eigen geld en een muur om de stad. Ze blijven klagen omdat ze niet snappen dat de enige die iets in hun leven kan verbeteren... Ze zelf zijn. Ja. Jij bent de enige die jouw leven kan verbeteren. Gelukkig zijn is een keuze, je hoeft er niet op te wachten, het is er al.

Hetzelfde is dus in Engeland gebeurd. Hopen met sukkels die ontevreden zijn op hun eigen leven hebben zich laten overtuigen van het feit dat het de schuld is van iets of iemand anders. Is al vaker gebeurd, Adolf wist ook heel Duitsland te overtuigen dat alles de schuld was van de joden. Dit keer is het Europa. Of eigenlijk de vele vluchtelingen. 

Heel triest want nu kunnen ze niet meer terug. Ondanks een petitie, door 4 miljoen mensen ondertekent!, ondanks vele protesten van jongeren, die zelf niet zijn gaan stemmen omdat het zo'n vaart niet zou lopen..., het blijft zo.

Het is verleidelijk om nu de Britten te vertellen dat ze het dan maar zelf moeten uitzoeken, ik denk echt dat ze er bijna failliet aan gaan, en dan een behoorlijke afschrikking te hebben voor onze eigen Wilders Tokkie Brigade.

Maar laten we dat maar niet doen. Een verzwakt Engeland helpt ons uiteindelijk niets verder.

Er zullen genoeg bedrijven Engeland verlaten (Nissan, Honda, BMW) en er zal nog meer worden verkocht (ARM is al door Softbank overgenomen) zodat ze het moeilijk genoeg zullen krijgen.

De vraag is of het verenigd Koninkrijk behouden kan blijven in de huidige vorm, Schotland heeft geen zin een een leven buiten Europa. Ook Noord Ierland weet dat het wel gevaren is de afgelopen jaren met Europese steun. 

Wat we wel kunnen doen om deze ellende te voorkomen is: geen referenda meer. Het raadplegen van "Het Volk" elke vier jaar in de vorm van verkiezingen is al gevaarlijk genoeg. 

Begrijp me goed, ik ben in hart en nieren voor Democratie totdat er echt iets beters wordt uitgevonden. Maar er zijn dingen die leuk klinken maar niet werken. Een volksreferendum is er een van, in Nederland is ook al gebleken dat zoiets dus niet werkt. 

Wij hebben in Nederland, zoals dat heet, een parlementaire democratie. dat betekent dat wij stemmen op volksvertegenwoordigers die dan vervolgens letterlijk het volk vertegenwoordigen en beslissingen nemen voor ons. Dat is praktisch, we hoeven dan niet met 17 miljoen mensen door elkaar heen te discussiëren (zoals bij het voetballen) en we hoeven ons niet te verdiepen in kwesties die zeer ingewikkeld zijn. (Zoals het verdrag met de Oekraïne bijvoorbeeld)

Nou klinkt de kreet "Een regering moet doen wat het volk wil" best goed en correct. Maar dat is het niet. "Een regering moet doen wat het beste is voor het volk" is de correcte weergave. En dat is niet hetzelfde. Vraag het volk of de benzine goedkoper moet en je krijgt een hoge opkomst en dito "Voor" stemmers. Is dat ook het beste? Nee natuurlijk niet. Als de benzine niets kost interesseert het niemand meer wat zijn auto verbruikt. En tegen de tijd dat het echt op is gaan we pas kijken naar alternatieven. Te laat natuurlijk.

Dat is dus de taak van een regering. En die krijgt door verkiezingen een mandaat om dat uit te voeren, en moet dat niet iedere keer navragen aan volk dat toch de echte vraag niet begrijpt. Klinkt misschien hard maar hoeveel procent van de "Nee" stemmers tegen het Oekraïne verdrag is in staat om de Oekraïne aan te wijzen op een wereldbol? Nou?

Zelfs de grondlegger van het raadgevend referendum D'66 zwijgt op het moment over hun stokpaardje. Alexander Pechtold wilde geen commentaar leveren bij Een Vandaag, dat zegt genoeg.

Brexit: heel, heel erg jammer maar we moeten het er mee doen. Nexit: Over mijn lijk. Ik ga echt verhuizen als dat gebeurt.

 

Walter

 

 
Maandag 23 mei... Niet echt een dag om aan de Sint te denken. Het is bijna zomer alhoewel het op het moment nog een beetje herfstig is, het "heilig avondje" ligt alweer maanden achter ons en maanden voor ons. Maar Facebook denkt hier ander over, de "discussie" laait weer volop op.
Dus moet ik me er ook maar tegenaan bemoeien. Ben ik voor of tegen?
 
Eerst maar even iets verder terug. Discriminatie. 
Verwerpelijk? Ik denk het niet. Lees even verder voor je de stenen gaat gooien... Wat is discriminatie? We kennen de uitdrukking in vele gebieden. Ook de elektronica kent discriminatie. Het betekent verschil of onderscheid. Je maakt een onderscheid tussen signalen. Of tussen dingen. Of tussen mensen. 
Meestal wordt dat als negatief gezien, dat is echter onzin. Discriminatie is niet negatief. Ook niet positief, het is er gewoon om verschil te kunnen maken tussen 2 dingen,gevoelens of mensen. "Die gozer daar", "Wie?", "die lange daar". discriminatie?!?...
 
Het als negatief ervaren van discriminatie komt alleen van de gediscrimineerde, die vaak zelf een negatief beeld heeft en dat projecteert op degene die discrimineert. Begrijp me goed, ik weet dat er mensen bestaan die daar anders over denken.
Zelfs racisme in de basisvorm is het onderscheid maken tussen rassen. Dat kun je negatief zien, en dat is het helaas meestal ook, maar eigenlijk is het dat niet. Het is gewoon wetenschap die de samenhang van de mensheid onderzoekt.
 
Het zou mogelijk moeten zijn dat je vaststelt dat 2 mensen een verschillende huidkleur hebben zonder daar verder conclusies aan te verbinden. Waarom gaat dat dan niet?
Doordat vele jaren lang, vele eeuwen lang zelfs, mensen met een donkere huidkleur behandeld zijn als minderwaardige mensen is bij deze mensen een groot wantrouwen tegen elke uitlating die ook maar een zweem van ouderwets negatief racisme in zich zou kunnen hebben. Heel begrijpelijk.
 
Tegelijkertijd is een stroming ontstaan, voornamelijk in de Verenigde Staten, de zogenaamde PC, Political Correctness. Oftewel, let op je woorden. Was vroeger nikker of neger heel normaal, dat kan niet meer. Zelfs het, een aantal jaren terug nog correcte, "black people" mag niet meer. Het discriminatie woord "Du Jour" is "African Americans". Totdat ook daar iemand aanstoot aan neemt. Maar bedenk een ding: zwart, wit gekleurd, het zijn allemaal woorden, niets meer en niets minder. Zoals wijlen George Carlin al zei: „The're just words“. Het is de betekenis die mensen eraan geven die de woorden positief of negatief maken.
 
Het kan dus niet lang duren voor ook deze „African American" als negatief ervaren wordt.
In deze lijn ligt ook Zwarte Piet. vroeger heel normaal, geen Nederlander die op het idee kwam om dat als negatieve discriminatie te zien, het was gewoon een feit dat de Sint kwam met pietermanknecht. En die was zwart. Van de schoorsteen of zo. Als kind maak je je daar niet druk over.
 
Helpt het als we zwarte Piet verbannen? Ik denk het niet. Er zijn vele andere uitlatingen, uitdrukkingen, gebruiken die door iemand op de wereld als racistisch of als negatief kunnen worden ervaren. Het afschaffen daarvan brengt ongetwijfeld weer andere gebruiken en woorden naar boven die iemand als negatief kan zien.
Wat moeten we dan doen? Ik denk dat we moeten blijven praten met mensen die zich gediscrimineerd voelen. Blijven uitleggen dat het niet zo bedoeld is. Blijven strijden tegen mensen die het wel zo bedoelen. Blijven vragen of de wereld bereid is om de wandaden uit het verleden te vergeven.
 
Ja, Nederland heeft een hele foute rol gespeeld in het slavernij verleden. Maar van de veroorzakers daarvan leeft niemand meer. En het helpt niemand als Nederlanders daarom nog steeds worden veroordeeld.
Dus, lieve Sylvana, lieve Glennis, lieve Quincy, lieve Anouk, lieve alle anderen die zwarte Piet willen afschaffen om de verkeerde reden: Vergeef alsjeblieft alle vroegere racisten hun zonden, vergeef de huidige racisten hun zonden, zie niet iedereen als een racist, met name Nederland is toch bij uitstek een land waar vele nationaliteiten en volkeren prima samenleven. Een "Ja" tegen zwarte Piet helpt veel beter dan je denkt om de overgebleven racisten in Nederland op andere gedachten te brengen.
 
Walter