Maandag 23 mei... Niet echt een dag om aan de Sint te denken. Het is bijna zomer alhoewel het op het moment nog een beetje herfstig is, het "heilig avondje" ligt alweer maanden achter ons en maanden voor ons. Maar Facebook denkt hier ander over, de "discussie" laait weer volop op.
Dus moet ik me er ook maar tegenaan bemoeien. Ben ik voor of tegen?
 
Eerst maar even iets verder terug. Discriminatie. 
Verwerpelijk? Ik denk het niet. Lees even verder voor je de stenen gaat gooien... Wat is discriminatie? We kennen de uitdrukking in vele gebieden. Ook de elektronica kent discriminatie. Het betekent verschil of onderscheid. Je maakt een onderscheid tussen signalen. Of tussen dingen. Of tussen mensen. 
Meestal wordt dat als negatief gezien, dat is echter onzin. Discriminatie is niet negatief. Ook niet positief, het is er gewoon om verschil te kunnen maken tussen 2 dingen,gevoelens of mensen. "Die gozer daar", "Wie?", "die lange daar". discriminatie?!?...
 
Het als negatief ervaren van discriminatie komt alleen van de gediscrimineerde, die vaak zelf een negatief beeld heeft en dat projecteert op degene die discrimineert. Begrijp me goed, ik weet dat er mensen bestaan die daar anders over denken.
Zelfs racisme in de basisvorm is het onderscheid maken tussen rassen. Dat kun je negatief zien, en dat is het helaas meestal ook, maar eigenlijk is het dat niet. Het is gewoon wetenschap die de samenhang van de mensheid onderzoekt.
 
Het zou mogelijk moeten zijn dat je vaststelt dat 2 mensen een verschillende huidkleur hebben zonder daar verder conclusies aan te verbinden. Waarom gaat dat dan niet?
Doordat vele jaren lang, vele eeuwen lang zelfs, mensen met een donkere huidkleur behandeld zijn als minderwaardige mensen is bij deze mensen een groot wantrouwen tegen elke uitlating die ook maar een zweem van ouderwets negatief racisme in zich zou kunnen hebben. Heel begrijpelijk.
 
Tegelijkertijd is een stroming ontstaan, voornamelijk in de Verenigde Staten, de zogenaamde PC, Political Correctness. Oftewel, let op je woorden. Was vroeger nikker of neger heel normaal, dat kan niet meer. Zelfs het, een aantal jaren terug nog correcte, "black people" mag niet meer. Het discriminatie woord "Du Jour" is "African Americans". Totdat ook daar iemand aanstoot aan neemt. Maar bedenk een ding: zwart, wit gekleurd, het zijn allemaal woorden, niets meer en niets minder. Zoals wijlen George Carlin al zei: „The're just words“. Het is de betekenis die mensen eraan geven die de woorden positief of negatief maken.
 
Het kan dus niet lang duren voor ook deze „African American" als negatief ervaren wordt.
In deze lijn ligt ook Zwarte Piet. vroeger heel normaal, geen Nederlander die op het idee kwam om dat als negatieve discriminatie te zien, het was gewoon een feit dat de Sint kwam met pietermanknecht. En die was zwart. Van de schoorsteen of zo. Als kind maak je je daar niet druk over.
 
Helpt het als we zwarte Piet verbannen? Ik denk het niet. Er zijn vele andere uitlatingen, uitdrukkingen, gebruiken die door iemand op de wereld als racistisch of als negatief kunnen worden ervaren. Het afschaffen daarvan brengt ongetwijfeld weer andere gebruiken en woorden naar boven die iemand als negatief kan zien.
Wat moeten we dan doen? Ik denk dat we moeten blijven praten met mensen die zich gediscrimineerd voelen. Blijven uitleggen dat het niet zo bedoeld is. Blijven strijden tegen mensen die het wel zo bedoelen. Blijven vragen of de wereld bereid is om de wandaden uit het verleden te vergeven.
 
Ja, Nederland heeft een hele foute rol gespeeld in het slavernij verleden. Maar van de veroorzakers daarvan leeft niemand meer. En het helpt niemand als Nederlanders daarom nog steeds worden veroordeeld.
Dus, lieve Sylvana, lieve Glennis, lieve Quincy, lieve Anouk, lieve alle anderen die zwarte Piet willen afschaffen om de verkeerde reden: Vergeef alsjeblieft alle vroegere racisten hun zonden, vergeef de huidige racisten hun zonden, zie niet iedereen als een racist, met name Nederland is toch bij uitstek een land waar vele nationaliteiten en volkeren prima samenleven. Een "Ja" tegen zwarte Piet helpt veel beter dan je denkt om de overgebleven racisten in Nederland op andere gedachten te brengen.
 
Walter 
JSN Tendo template designed by JoomlaShine.com