Brexit

Zo. Eindelijk vakantie. Werk is geweldig maar een beetje vakantie op zijn tijd kan toch geen kwaad. En je houdt ineens tijd over voor andere dingen, zoals bloggen enzo.

Er is veel gebeurd sinds de laatste BLOG entry. Vele aanslagen en weer vele protesten tegen van alles en nog wat. En Brexit....

Ja Brexit. Wat vind ik er van. Veel. Heel veel.

Aan de ene kant een kans om het met de onderbuik denkende deel van Nederland misschien zo ver te krijgen een keer met de hersens te denken en veel ellende hier te voorkomen.

Aan de andere kant een ongelofelijke kapitaalvernietiging en de oorzaak van veel ellende. 

Je kunt niet altijd ellende voorkomen, mensen leren vaak pas als ze met hun neus op de feiten worden gedrukt. Je leert lopen door een paar keer goed te vallen. Het hele leven werkt zo, maar die manier van leren veroorzaakt ook slachtoffers.

Soms leren mensen door naar anderen te luisteren. De meeste Engelsen zijn pas na de verkiezingsuitslag gaan nadenken. Alhoewel de google resultaten van de zoekactie naar "De gevolgen van de Brexit" een beetje gehyped zijn, zo veel mensen waren dat niet, de hashtag #WhatHaveWeDone zegt genoeg. 

Ook hier zijn vele mensen die zo snel mogelijk een Nexit willen. Dezelfde mensen willen de gulden terug, de grenzen dicht voor alle buitenlanders (Wat zijn eigenlijk buitenlanders??)

Ja, de gulden terug, het beste symbool voor het misplaatste nostalgie gevoel. "Vroeger was alles beter". Mooi niet, het is gewoon zoals de menselijke geest werkt, we vergeten de shit en onthouden de mooie dingen.

Als we uit Europa gaan en de gulden weer invoeren kunnen we in ieder geval de oorspronkelijke koers van 2,20371 vergeten. We gaan zeker het dubbele zo niet meer betalen voor een Euro. Dus het nostalgisch gevoel van f. 2,- voor een biertje wordt eerder f. 15,- 

De commentaren die vonden dat we de gulden te goedkoop verkocht hebben (Wat helemaal niet erg was want de meeste Nederlanders hebben schulden en waren dus met de Euro beter af) zullen nu weer vinden dat we de Euro te duur hebben verkocht.

Want... Het maakt niet uit wat je doet, "Het Volk" krijg je toch niet tevreden. Ook niet met de gulden, ook niet met een afgesloten Nederland, zelfs niet als we weer terug gaan naar Stadgewesten met eigen tijdzone en eigen geld en een muur om de stad. Ze blijven klagen omdat ze niet snappen dat de enige die iets in hun leven kan verbeteren... Ze zelf zijn. Ja. Jij bent de enige die jouw leven kan verbeteren. Gelukkig zijn is een keuze, je hoeft er niet op te wachten, het is er al.

Hetzelfde is dus in Engeland gebeurd. Hopen met sukkels die ontevreden zijn op hun eigen leven hebben zich laten overtuigen van het feit dat het de schuld is van iets of iemand anders. Is al vaker gebeurd, Adolf wist ook heel Duitsland te overtuigen dat alles de schuld was van de joden. Dit keer is het Europa. Of eigenlijk de vele vluchtelingen. 

Heel triest want nu kunnen ze niet meer terug. Ondanks een petitie, door 4 miljoen mensen ondertekent!, ondanks vele protesten van jongeren, die zelf niet zijn gaan stemmen omdat het zo'n vaart niet zou lopen..., het blijft zo.

Het is verleidelijk om nu de Britten te vertellen dat ze het dan maar zelf moeten uitzoeken, ik denk echt dat ze er bijna failliet aan gaan, en dan een behoorlijke afschrikking te hebben voor onze eigen Wilders Tokkie Brigade.

Maar laten we dat maar niet doen. Een verzwakt Engeland helpt ons uiteindelijk niets verder.

Er zullen genoeg bedrijven Engeland verlaten (Nissan, Honda, BMW) en er zal nog meer worden verkocht (ARM is al door Softbank overgenomen) zodat ze het moeilijk genoeg zullen krijgen.

De vraag is of het verenigd Koninkrijk behouden kan blijven in de huidige vorm, Schotland heeft geen zin een een leven buiten Europa. Ook Noord Ierland weet dat het wel gevaren is de afgelopen jaren met Europese steun. 

Wat we wel kunnen doen om deze ellende te voorkomen is: geen referenda meer. Het raadplegen van "Het Volk" elke vier jaar in de vorm van verkiezingen is al gevaarlijk genoeg. 

Begrijp me goed, ik ben in hart en nieren voor Democratie totdat er echt iets beters wordt uitgevonden. Maar er zijn dingen die leuk klinken maar niet werken. Een volksreferendum is er een van, in Nederland is ook al gebleken dat zoiets dus niet werkt. 

Wij hebben in Nederland, zoals dat heet, een parlementaire democratie. dat betekent dat wij stemmen op volksvertegenwoordigers die dan vervolgens letterlijk het volk vertegenwoordigen en beslissingen nemen voor ons. Dat is praktisch, we hoeven dan niet met 17 miljoen mensen door elkaar heen te discussiëren (zoals bij het voetballen) en we hoeven ons niet te verdiepen in kwesties die zeer ingewikkeld zijn. (Zoals het verdrag met de Oekraïne bijvoorbeeld)

Nou klinkt de kreet "Een regering moet doen wat het volk wil" best goed en correct. Maar dat is het niet. "Een regering moet doen wat het beste is voor het volk" is de correcte weergave. En dat is niet hetzelfde. Vraag het volk of de benzine goedkoper moet en je krijgt een hoge opkomst en dito "Voor" stemmers. Is dat ook het beste? Nee natuurlijk niet. Als de benzine niets kost interesseert het niemand meer wat zijn auto verbruikt. En tegen de tijd dat het echt op is gaan we pas kijken naar alternatieven. Te laat natuurlijk.

Dat is dus de taak van een regering. En die krijgt door verkiezingen een mandaat om dat uit te voeren, en moet dat niet iedere keer navragen aan volk dat toch de echte vraag niet begrijpt. Klinkt misschien hard maar hoeveel procent van de "Nee" stemmers tegen het Oekraïne verdrag is in staat om de Oekraïne aan te wijzen op een wereldbol? Nou?

Zelfs de grondlegger van het raadgevend referendum D'66 zwijgt op het moment over hun stokpaardje. Alexander Pechtold wilde geen commentaar leveren bij Een Vandaag, dat zegt genoeg.

Brexit: heel, heel erg jammer maar we moeten het er mee doen. Nexit: Over mijn lijk. Ik ga echt verhuizen als dat gebeurt.

 

Walter

 

JSN Tendo template designed by JoomlaShine.com