2006-09-10 - Talpaban

Een klassieker van 10 september 2006, hiermee heb ik op de website "Eigenmeningeerst.nl" een MacBook gewonnen.Kijk gewoon niet!!!Nee, niet de Taliban. Dat is wat anders. De Talpaban dus. Talpa is het laatste speeltje van de stinkend rijke "Baggerkoning" van Nederland (en Duitsland!) Zjon de Mol. "Talpa" is Latijns voor mol, dat geeft er een leuk intellectueel tintje aan. Schijn bedriegt echter, de voor veel geld in elkaar gestampte zender overtreft het aanbod tot dan toe ruimschoots in de hoeveelheid geproduceerde bagger.

Om de kijkers te lokken heeft onze kettingrokende vriend (er is nog hoop....) de rechten op het eredivisie voetbal gekocht. Dus sinds vorig jaar geen Studio Sport meer, maar commerciĆ«le bagger, veel reclame, cliffhangers om mensen vast te houden. Dit geheel onder leiding van lichtgewicht Wilfried Genee en doorspekt met commentaar van bekende nitwits zoals Ruud Gullit, die echt niets te melden heeft. (We zijn bij Feyenoord nog jaren bezig om zijn puinhoop weg te werken) Ik heb besloten dat ik er niet naar kijk. 

We hadden een paar jaar geleden een soortgelijke actie met Sport 7. Niemand keek en al snel kreeg het de bijnaam "Sport Even" en verdween het weer bijna net zo snel als het gekomen was. 
In dezelfde tijd als het Sport 7 debacle speelde in Duitsland de verkoop van de voetbalrechten aan het commerciƫle SAT1. Daar had men tot dan toe iedere zaterdagavond "Sportschau". Nederlanders die, net als ik, in het Oosten van Nederland wonen kennen het allemaal. Bord op schoot en voetbal kijken.

Er was in Duitsland aanvankelijk ook protest maar die hebben het toch doorgezet (Duitsers zijn pas echt kuddedieren, die doen altijd wat je ze zegt) en het SAT1 draaide het programma 'Ran!' in elkaar. 
Dit was zo mogelijk nog erger dan wat Talpa nu biedt. Het voetbal op TV is daarna nooit meer geworden wat het was. De situatie nu is dat er weer een Sportschau is zaterdag avond. Dit kost de ARD echter zoveel geld dat ze het alleen kunnen doen als ze het volstampen met..... reclame. Je wordt er gek van. Ze mogen per wedstrijd maar 2 minuten uitzenden, om het geheel nog iets te laten lijken herhalen ze dus elke goal tot uit den treure vanuit elke denkbare hoek. De interviews zijn meestal langer dan de samenvatting. Een beetje beeld van voor, na en publiek van tijdens de wedstrijd en het lijkt net een samenvatting van een kwartier. Hugo Walker maar dan met een echoput. "Komt dat schot, schot, schot, schot, schot, schot...."

Wedstrijden zijn uitgesmeerd over het hele weekend zodat ze live uitgezonden kunnen worden. Zaterdagavond is er van de 3 uur durende zending effectief 10 minuten echt voetbal. Live voetbal is alleen op een of andere betaalzender (Arena....) voor minimaal EUR 15,- per maand. Champions League alleen op Premiere (dat is net zoiets als Canal+) en dat kost pas echt geld. UEFA Cup kun je af en toe zien op DSF met hopeloos commentaar.

Dat staat ons ook te wachten tenzij we ingrijpen. Vandaar de Talpaban. NIET KIJKEN DUS!!! Laat Zjon alleen met zijn rotzooi, dan krijgen we voetbal terug waar het hoort. Kom niet aan met de dooddoener: "ons voetbal loopt al achter op de rest van Europa" want het probleem is niet dat wij te weinig geld hebben, de anderen hebben teveel geld. Sterker nog: er wordt veel en veels te veel geld betaald aan dikwijls middelmatige voetballers. Ik zie best in dat een voetballer in een jaar of 10 zijn geld bij elkaar moet verdienen. De meeste zijn te stom om naderhand een fatsoenlijke baan te vinden dus moeten ze zorgen dat ze hun pensioen in hun korte loopbaan bij elkaar verdienen. 

Dat is OK. Ik doe er zelf 40 jaar over om mijn geld bij elkaar te verdienen, 4 keer zo lang dus. Even afgezien van gestaffelde rente is het dus aannemelijk te maken dat een voetballer 4 keer zoveel moet verdienen als een doorsnee mens die gewoon iedere dag naar zijn werk gaat.Ik ken echter voetballers die per week meer verdienen dan de doorsnee mens per jaar. Jongens (nou ja...) als Beckham slepen per week het dubbele naar binnen van wat ik per jaar verdien. En dan doe ik het echt niet bepaald slecht. 

Hoe leuk ze ook kunnen ballen, dat lijkt me lichtelijk overdreven. Bij de salarissen heb ik nog weggelaten wat de "heren" aan reclame geld krijgen. Iedereen zwijmelt bij de bedragen maar iedereen vergeet ook dat ze het zelf betalen op het moment dat je een van de producten koopt. Een paar coole Nike gympen kosten een paar Euro om te laten produceren door een arme Aziaat die per jaar verdient wat ik per uur krijg. Die dingen kosten echter minstens EUR 100,-. Wie denk je dat de rest krijgt?? Nou??? o.a Ronaldinho. Leuk joch, lacht de hele dag. Tsja, bij zo'n salaris zou ik me ook de hele dag de pleuris lachen.

David Beckham heeft een tijd lang zijn kop kaal geschoren met een Gilette mesje. Waarom denk je dat zo'n flutding bijna EUR 10,- kost?? Zelfs als ze in Europa geproduceerd worden zouden ze niet meer dan een paar cent mogen kosten. Het in en in kapitalistische Amerika heeft al jaren zogenaamde salaris caps ingesteld voor hun sporters. Dat zijn maximale bedragen die ze mogen verdienen. O.K. die liggen nog steeds belachelijk hoog maar het is toch een teken dat het op een gegeven moment genoeg is.Dus niemand hoeft zich bezwaard te voelen als hij/zij niet naar Talpa kijkt. Onze voetballers vertrekken toch allemaal naar het buitenland, tegenwoordig al voor ze volwassen zijn. Het wordt hoog tijd dat we een overdrachtsbelasting op voetballers gaan invoeren, profiteren we tenminste allemaal mee aan de buitenlandse miljoenen. 

Dus laat de Talpaban groeien, kijkt allen naar Studio Voetbal en gewoon naar Studio Sport. Onze nationale sport is niet voetbal maar korfbal!! Of zo.... Er is genoeg anders om naar te kijken. Zet op zondagmiddag de radio aan op Radio 1. "Langs de lijn" heet het programma. Het stamt uit de middeleeuwen maar is echt leuk. Dan weet je alle uitslagen, je bent er bijna live bij en je kunt 's avonds wat anders gaan doen dan reclame kijken. Probeer het maar eens!! Doe Talpa in de Ban. Vergeet niet: de enige leuke mol is Momfer de Mol, zelfs Linda is niet leuk meer sinds ze aan de botox is. Walter